top of page

Bevezetés: Innovatív idők, innovatív fegyverek

Mivel már évek óta foglalkozom a Kriptovalutákkal, ezért számomra nem volt feltétlenül egyértelmű, hogy jelen pillanatban melyek azok a dolgok, amelyek az embereket a legjobban foglalkoztatják a Kriptovalutákkal kapcsolatosan kezdőként, vagy esetleg más emberek másképpen látják azt, hogy mi okoz nehézséget.


Szóval innovatív időkben innovatív fegyverekhez folyamodtam és úgy döntöttem, hogy megkérdezem a magyar embereket arról, számukra mi is volt az, ami nehézséget okozott a kezdetekben. Néhány közepesen kellemetlen “káromkodás” után, - hogy mit akarok tőlük, és amúgy sem érthet egy szőke nő a Kriptovalutákhoz (DE!) - végül 2021-ben ezek a válaszok születtek. Valószínűnek tartom azt, hogy nagy részük még tíz év múlva is aktuális lesz, illetve a technológia fejlődésével a későbbiekben is mindig fognak felmerülni új kérdések.


Egy blogbejegyzésben Kriptovalutákkal foglalkozó embereket kérdeztem a következőről:


2.2 Mi volt kezdőként nektek a legnehezebben érthető a Kripto világban?

A kérdésemre a következő válaszokat kaptam. Sok vulgáris választ finomítottam, de szerintem még így is érezhetők a heves érzelmek.

  • Nem értettem a kereskedéshez.

  • A bányászat működése.

  • Egy elektronikus információ, miért képez fizetőeszközt? Ezt mondjuk, most sem értem…

  • Konkrétan magát a Kripto világot. Miképpen tároljuk a valutát, mikor, mibe, hogyan fektessünk?

  • Az alapfogalmak stabil elsajátítása és a spekulációk elemzése, hiszen enélkül még az oktató videók is kínaiul hangzanak.

  • Az, hogy nem egy kézzelfogható dolog, mégis értéket szentelünk ennek. A másik, (még most sem értem) a chartokba belelátni, alakzatokat és jelentést tulajdonítani azoknak.

  • Az, hogy ne döntsek kapkodva. Több lépés után is megbántam a döntésemet, mert 1-2 nappal azután, sokkal jobb beszállót tudtam volna elérni. A másik pedig az, hogy a pár napig tartó leesés mínusz 5 vagy mínusz 10% - nem a korrekció.

  • Ami a részvények esetében is fontos az az, hogy mindig ragaszkodj a megtervezett stratégiához.

  • A nyereség és a veszteség kezelésének a lélektana.

  • Leginkább a tőzsdepszichológiát volt nehéz megérteni, mert arról olvashat az ember akármennyit, viszont sajnos, a saját bőrén (és pénzén...) kell megtapasztalnia azt, hogy igazán megértse.

  • Nekem a megérzések megfelelő kezelése volt nehéz, sajnos, nem mindig a számok a mérvadók, hisz egy jó megérzéssel nagyon jót lehet szakítani, a Kriptovaluta nagy kockázatú befektetés.

  • Proof of Stake.

  • A félelem és a kapzsiság.

  • Időbe telt, míg megtanultam a váltók használatát. Több videót is megnéztem ahhoz, hogy jobban értsem a használatukat. A Trust Wallet-tel még most is bajban vagyok, mert csak mobil app van hozzá és a mobilom nem igazán működik most jól, így a pénzem ott ragadt a Trust Walletben, miközben a többi a Binance-on van.

  • A félelem és a harag alapú válaszok.

  • Számomra az volt a legkevésbé érthető, hogy mekkora majomnak kell lennem ahhoz, hogy éppen május 16-án, az összeesés előtt tettem bele pénzt, és most kb. 40% mínuszban vagyok.

  • A sok hülyét, aki vadidegen emberektől vár tanácsot a Facebook-on.

  • Hogy miért van ennyi ember, aki bedől a sok SCAM-esnek …(SCAM=átverés projekt)

  • A mai napig nem értem, hogy miért mindig a legostobábbaknak van a legnagyobb hangjuk!?

  • Hogy miért kell fizetni a Bitcoin-ért.

  • NFTk, azaz az ember miért fizet egy képért 10 millió Eurót, ha le lehet azt menteni két kattintással.

Ha ilyen és hasonló kérdések foglalkoztatnak téged is, vagy ha már találkoztál a Kriptovalutákkal, olvastál azokról egy kicsit, benned is ez fog lejátszódni. Ha egyedül vagy, elkezded és csak úszol az árral, akkor is, hiszen a piac az érzelmekről szól. Igazából mi, magyarok úgy istenigazán félelemmel állunk mindenhez, bocsánat de a nyáj és birka mentalitással itt nem lehet nyerni, pont ennek a leküzdésén fogunk dolgozni, mégpedig a tudás segítségével. Egy kicsit mérges is voltam a kommentelőkre azért, hogy elkezdtek káromkodni, de rá kellett jönnöm arra, hogy mindenki más fejlődési szakaszban van és teljesen normális a harag, a félelem, az irigység, az elutasítás és a kapálózás, amíg az ember eljut egy bizonyos fejlettségi szintre. Pontosan erről szól a piac: Az érzelmekről. Továbbá ez nem egy magyar találmány, hogy lehordjuk egymást a sárga földig, de remélem tudod azt, hogy ez nem az a könyv, amelyben ennek a mentalitásnak helye van. Ki fogunk evezni nemzetközi vizekre és úgy fogom közben a kezedet, mint egy jó tanár. Itt nem mutogatunk, nincs rossz kérdés, nincs rossz feltételezés, itt fejlődés van, mégpedig közösen. Viszont azt ne feledd, hogy neked kell tanulnod és megtenned a megfelelő lépéseket. Mint azt látod, nem vagy egyedül és másnak is telis-tele van a feje kérdésekkel, sőt, heves érzelmekkel, mert pénzről van szó. Az élet egyik legfontosabb dolgáról, amellyel előbbre léphetünk, és a Kriptovalutáknak köszönhetően olyan emberek is előre tudtak lépni anyagilag a token-ekkel, coin-okkal, hogy - ahogyan mi azt jó magyarosan mondani szoktuk: - „A jó büdös életben nem jutottak volna el idáig”. Ezzel a mondattal szeretném a negatív mentalitást lezárni és az enyémet megmutatni, a pénz valódi energiáját átadni neked. (Arigato your money - Japán Pénz Hála Technika) Elmondhatatlanul büszke vagyok mindenkire, aki már Kriptovalutával vagyont épített, és még büszkébb azokra, akik megtanulják a könyvemből a módszert, hogy lehet a Kriptovalutákkal bánni. Pont azért vagyunk itt, hogy az ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tisztázzuk, egyszerű módon, a legelején kezdve, szépen strukturáltan felépítve a tudásunkat.

NAGYOK MONDTÁK: ”Az emberi érzések, már a belső világ, mégsem lehet szó nélkül elmenni azok mellett. Egyrészt én mindenkinek szóltam 2014-ben. Nekem lelkiismeret furdalásom nincs. Néha találkoztam emberekkel és mondtam nekik: Gyerekek, ne kocsit, ne gyémántot, ne ingatlant, ne aranyat vegyetek! Sokszor mondtam nekik. Kinevettek. Mára azt mondják, hogy igazam volt és már elismerést látok részükről. Akkoriban bolondnak néztek, aki egy játékpénzzel foglalkozik. Mára kevés emberrel tartom a kapcsolatot, akik figyelnek rám. Mára nem akarok senkinek iránymutatást adni.”


Ha szeretnél fejlődni és egy támogató közösség tagja lenni, tölts fel a szociális médiára egy képet, amikor éppen ezt a könyvet olvasod és taggeld be az instagrammomat: @atakarekosmilliomoskepzo


2.3 A fenti válaszok összegzése, strukturálása

1. Mi is a pénz, az érték, az emberi elfogadás?

2. Befektetés - pszichológia. Félelem, kapkodás, megbánások, emberi lélektan.

3. Technológia, bányászat és fejlesztések.

4. A Kriptovaluták általánosságban, pénztárcák, vétel, eladás.

5. Kereskedési módok, a technikájuk, tudás, megérzések.

6. Jövőkép és elképzelhetetlen innovációk.

A fenti kommentekből az előbbi hat kategóriát tudom egyértelműen elkülöníteni. Ezeket a kategóriákat tovább boncolhatnám, illetve külön-külön részkategóriákra szedhetném, de ebben a könyvben ennek nincs értelme, mivel nem a mély elemzés, hanem a nagy képnek a megértése a cél, és az, hogy el tudj indulni. Egy Kriptovalutás csoportban mindenféle embert, mindenféle tudással összefúj a szél. Sokszor annak a legnagyobb a szája, aki nem is birtokol Kriptovalutát. Van olyan, aki komoly informatikai háttérrel rendelkezik, és van, aki csak most ismerkedik az excel táblázatokkal és még életében nem tőzsdézett. Ezért is jó kiindulópont ebben a könyvben az, hogy megismerjük 1-1 ember véleményét és meg mernék esküdni arra, hogy sok ember tud azonosulni mások véleményével. Egy válaszból nagyon hamar megítélem azt, hogy egy személy mennyi ideje foglalkozik Kriptovalutákkal, illetve milyen aktívan teszi azt.


Olvasd el a könyvem, amiben MINDENT megtudhatsz a Kriptorol! Rendelés ITT





Kriptos tapasztalataim és gondolataim, amit máshol még így nem olvashattál egyben:

  1. 2037-re jött ki egy új statisztika, amire egymillió dolláros Bitcoin árat jósolnak és azt mondják, hogy 0,3 Bitcoinnal bent leszel a világ leggazdagabb 1%-ában. Ebben a megnövekedett kereslet és kínálat függvényében lehet valami igazság, de senki nem tud pontos dátumot mondani.

  2. Lehet, hogy a környezeted lebeszél egyébként a kriptozásról a tudáshiány miatt, félelmeik vagy aggodalmaik okán és rengeteg rossz tanácsadó lesz a környezetedben. Sokan csak azt mondják játékpénz. Mindenki azonnal pénzügyi guru lesz körülötted és az összeesküvés elméletig mennek a sztorik. Ne foglalkozz velük. Ha rájuk hallgattam volna, most is ott szívnék Logisztikusként. Egy éve volt olyan, aki szabályosan kiröhögött, hogy saját magam idézem. Te csak magadra figyelj. Nem kell meggyőznöd senkit, aki nem akarja.

  3. Meg kell tanulnod magadra hallgatnod és kizárni ezeket a külső faktorokat a végső döntéshozatalnál. Az első megérzés általában mindig a legjobb és ha türelmetlen vagy, meg kell tanulnod még egy estét aludni a döntésed előtt.

  4. Lesznek olyan pillanatok, amikor őrlődni fogsz, ideges leszel és gondolkozol. Mit csinálj? Hogy csináld? Miért csináld? Mennyit érnél el vele? Mekkorát veszíthetsz vagy nyerhetsz, hogy ha nem teszed meg akkor az adott lépést? Ez a befektetések pszichológiája. Itt magadat kell legyőzni, nem mást.

  5. Mikor már több kriptod lesz: Kriptoval, kriptot tudsz keresni, illetve egy kriptovalutának a nyereségét átpakolni egy másik kriptovalutába. Ezt tőke átforgatásnak és belső tőkenövelésnek hívják, tehát nem kell örökké pénzt belepakolni a FIAT-ból.

  6. Lehet azon fogsz gondolkodni néhány nap alatt, hogy egy pozíción már eleget kerestél és ki akarod venni. (Realizálás) Tedd fel a kérdést, hogy nem csak türelmetlen vagy-e és mi volt az alapötlet vagy cél a vételnél?

  7. Érdemes egyébként figyelni a stabil coinokra és esetleg stabil valutára átváltani a pénzed mielőtt meghozod a végleges döntést, hogy kiveszed a kripto világából ezt az összeget, hiszen ha kiveszed adóznod kell. (Lesz adózás fejezet)

  8. Hogyha pénzzel pénzt keresel, elő fog állni az-az eset is, amikor túl sok pozíciót kötöttél le és kevésbé érzed magad likvidnek. Ugyanez igaz a túlzott NFT kitétre is. Tehát nem tudod azonnal felszabadítani a pénzedet egy nagyobb ugrásná illetve az NFT-k esetében ott a kérdés, hogy egyáltalán lesz-e aki megveszil. Most mondok egy példát: A Polkadotnál és a Kusamánál a Parachain projektekbe két évre lekötheted a pénzedet. A DOT-od és a KSM-ád megmarad, visszakapod, kapsz cserébe más kriptot is, de két évre cselekvőképtelen vagy a lekötött DOT-tal vagy KSM-mel legyen bármilyen is a piaci ár.

  9. Én egyébként hodlerként jobban hiszek abba, hogy van egy bizonyos portfólió és azt pénzkeresésre használom, hiszen a kamat, amit kapok érte az enyém lesz kriptoban, aminek felmehet az ára. (Igen, le is eshet nullára.)

  10. Kritikus megvizsgálni szerintem, hogy mennyi vagyonod kösd le egy olyan stakelési pozicióba, ami nem azonnal hozzáférhető. Tehát mondjuk 3 hónapig nem jutsz hozzá bizonyos tőkéhez.

  11. Illetve hogy ha sok pozíciód van, amit kívánok mindegyikőtöknek, hiszen az azt jelenti, hogy több pénzetek is van, akkor mennyi időre és hol kötötted le? Ugyebár több platformon is tarthatod a pénzedet, több platformon is kötheted le a pénzt. Ezt tudnod kell elemezni!

  12. Hogyan kövesd ezt akkor nyomon? Excelen, papíron, portfólió követőbe a megjegyzésnél, naptárba, mindenkinek más fog működni. Bontogasd a szárnyaidat!

Gondolom már várjátok azt, hogy korán elmehessetek nyugdíjba a kripto nyereségeitekből. Nyilván nem egy fiatal tette már ezt meg és vált kriptonyuggerré. De a mai világban el kell felejteni a százezer Forintot beteszek csodákat. Én azt mondom nagyban függ az életstílusról is a gazdagságod bővítése. Ajánlom a weboldalamon lévő pénzügyi alaptanfolyamot is, hogy ezeket ténylegesen megértsd.



Egy kis pozitív gondolat a mai napra tőlem, hogy egy minimalista ember kevesebb vággyal hamarabb lehet nyugdíjas, mivel sokkal kevesebbet költ. A könyvem A Takarékos Milliomos Képző egy nagyon jó kiindulópont, hogyha még nem érzed magad százszázalékosan tudatosnak pénzügyileg.





Jobban akarsz a befektetésekhez érteni? Akkor ezek a könyvek neked valók!



Új vagy a pénz világában én nem tudod hol kezdd el, én igen!



Át akarod látni a pénzügyeid? Itt vannak a tervezőim:





Vannak ingyenesen letölthető anyagaim is, válassz egyet a kedvedre!





Velem szeretnél tanulni, beszéljünk!









Comments


bottom of page